Koktajl z mrożonych malin i mango

Latem pragniemy chłodniejszych potraw czy przekąsek. Polecam gęsty koktajl, który może zaspokoić chęć na coś słodkiego, a do tego przyjemnie nasyci i schłodzi organizm. Świetny jako 2 śniadanie czy deser.

Nasiona chia bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3, które po zmiksowaniu będą dostępne dla organizmu.

PRZEPIS NA 2 PORCJE

SKŁADNIKI

  • 100g mrożonych malin
  • 1 dojrzałe mango
  • 50 ml napoju migdałowego
  • 1 łyżka nasion chia ok 10g
  • 1 jogurt kokosowy Planton (bez dodatku cukru)

WYKONANIE

  1. Chia zalać napojem migdałowym i odstawić na 20-30 min.
  2. Mango obrać ze skórki, oddzielić od pestki, pokroić w cząstki.
  3. Przełożyć do kielicha malaksera zmrożone maliny, mango, jogurt kokosowy oraz namoczone nasiona chia.
  4. Całość zmiksować razem na gęsty krem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • ENERGIA CAŁOŚĆ (2 porcje) 407 kcal/(1 porcja) 203 kcal
  • BIAŁKO (roślinne) – 6,24 g/3,12 g
  • TŁUSZCZE – 13,48 g/6,74 g
  • WĘGLOWODANY – 73,67 g/36,83 g
  • BŁONNIK POKARMOWY – 15,25 g/7,6 g

4 Komentarze

Ella · 31 lipca 2019 o 22:24

Uwielbiam koktaile, a mango to jeden z moich ulubionych owoców, Wypróbuję przepis:-)

Ella · 31 lipca 2019 o 22:32

Smakowita propozycja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *