

Koktajl z mrożonych malin i mango
Latem pragniemy chłodniejszych potraw czy przekąsek. Polecam gęsty koktajl, który może zaspokoić chęć na coś słodkiego, a do tego przyjemnie nasyci i schłodzi organizm. Świetny jako 2 śniadanie czy deser.
Nasiona chia bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3, które po zmiksowaniu będą dostępne dla organizmu.
PRZEPIS NA 2 PORCJE
SKŁADNIKI
- 100g mrożonych malin
- 1 dojrzałe mango
- 50 ml napoju migdałowego
- 1 łyżka nasion chia ok 10g
- 1 jogurt kokosowy Planton (bez dodatku cukru)
WYKONANIE
- Chia zalać napojem migdałowym i odstawić na 20-30 min.
- Mango obrać ze skórki, oddzielić od pestki, pokroić w cząstki.
- Przełożyć do kielicha malaksera zmrożone maliny, mango, jogurt kokosowy oraz namoczone nasiona chia.
- Całość zmiksować razem na gęsty krem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
- ENERGIA CAŁOŚĆ (2 porcje) 407 kcal/(1 porcja) 203 kcal
- BIAŁKO (roślinne) – 6,24 g/3,12 g
- TŁUSZCZE – 13,48 g/6,74 g
- WĘGLOWODANY – 73,67 g/36,83 g
- BŁONNIK POKARMOWY – 15,25 g/7,6 g
4 Komentarze
Ella · 31 lipca 2019 o 22:24
Uwielbiam koktaile, a mango to jeden z moich ulubionych owoców, Wypróbuję przepis:-)
Bozena Stroka · 31 lipca 2019 o 23:12
Dzięki Ella! Jest bardzo smaczny:-) I do tego zdrowy:-)
Ella · 31 lipca 2019 o 22:32
Smakowita propozycja.
Bozena Stroka · 31 lipca 2019 o 23:12
<3