Warto upiec w piekarniku więcej papryki! Część poszła na sałatkę z fetą, a z reszty zrobiłam cudowną, aromatyczną pastę muhhamara.

Trafiłam kiedyś na ten przepis i wreszcie nadszedł czas na zrobienie:) Przepis zmodyfikowałam, w oryginalnym przepisie jest chleb, który pominęłam. Jest także melasa z granatów, do kupienia u nas, ale może być trudno dostępna, więc w przepisie zmieniłam na syrop klonowy z dodatkiem soku z cytryny. Można też zamiast soku z cytryny dodać ocet balsamico.

Papryki trzeba upiec i obrać ze skórki, dokładny opis jak to zrobić jest w przepisie: Pieczona papryka z fetą i octem balsamico

SKŁADNIKI

  • 3 spore, czerwone papryki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki  kuminu
  • 1/3 łyżeczki kolendry (przyprawy)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego albo daktylowego
  • 1 łyżeczka dobrej oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta chili
  • 2 szczypty soli

WYKONANIE

  1. Papryki upiec i obrać ze skórki. Ostudzić. Najlepsze są na drugi dzień po upieczeniu, bo puszczają gęsty sok.
  2. Orzechy podprażyć na złoto na patelni, aż zaczną aromatycznie pachnieć.
  3. Ząbek czosnku obrać i rozdrobnić.
  4. Wycisnąć sok z 1 połówki cytryny (ok 2 łyżek)
  5. Wszystkie składniki przełożyć do blendera, dołożyć przyprawy i oliwę.
  6. Całość zmiksować na gęstą pastę. Dobrze gdy zostaną grubsze grudki orzechów.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • ENERGIA 600 kcal
  • BIAŁKO (roślinne) 17,4 g
  • TŁUSZCZE 38,9 g
  • WĘGLOWODANY OGÓŁEM 60 g
  • BŁONNIK POKARMOWY 17,9 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *