Zapiekanka z warzyw sezonowych, śródziemnomorska

Lato niesie nam bogactwo warzyw, których ceny poza sezonem bywają odstraszające. Korzystajmy więc z tego i czerpmy pełnymi garściami z witamin, składników mineralnych i antykosydantów zmniejszających stan zapalny w naszym organizmie. 

Dziś prosta zapiekanka z warzyw, wzbogacona mozzarellą. W wersji wegańskiej można warzywa przełożyć tofu, bądź sejtanem.

Warzywa kroimy w plastry ok 0,5 cm i marynujemy przed zapiekaniem w zalewie z oliwy, soku cytryny, ziół i przypraw typu sól, pieprz –  czy innych ulubionych. Pozwala to im zmięknąć i nabrać głębi smaku. Ja miałam wcześniej już podgrillowane  plastry bakłażana, ale nie jest to konieczne. 

Przepis na 4 mniejsze porcje – jako dodatek do posiłku. Forma ok 27×27 cm.  Na dużą formę wystarczyć podwoić składniki i wykorzystać całe warzywa.

SKŁADNIKI

  • 1/2 bakłażana ok 125 g
  • 1/2 cukinii ok 125 g
  • 1/2 papryki czerwonej ok 120 g
  • 1 pomidor (u mnie malinowy) ok 160 g
  • 1/2 czerwonej cebuli ok 50 g
  • 4 pieczarki ok 80 g
  • 1 mozzarella ok 125 g

marynata do warzyw

  • sok z 1 cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół (u mnie tymianek i rozmaryn, mogą być prowansalskie)
  • 2-3 szczypty soli, pieprz

WYKONANIE

  1. Przygotować zalewę do marynowania warzyw
  2. Warzywa umyć, cukinię, bakłażan, pieczarki, cebulę – pokroić w plastry; z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić wzdłuż w kawałki
  3. Zalać warzywa zalewą, dobrze wymieszać i odstawić na ok 30 min
  4. Mozzarellę/Tofu pokroić w plasterki 
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 st C, formę natłuścić pędzelkiem
  6. Układać warzywa, przekładając je w miarę regularnie plastrami mozzarelli
  7. Resztą zalewy pozostałęj z marynowania  –  zalać warzywa
  8. Obsypać dodatkowo ulubionymi przyprawami
  9. Zapiekać ok 30-40  min, tak aby za bardzo się nie przypiekły (czas zapiekania zależy od piekarnika)

WARTOŚCI ODŻYWCZE

ENERGIA całość 624 kcal/ 1 porcja 156 kcal  /(wegańska z tofu całość) 532 kcal

BIAŁKO 30,5 g/7,6 g /(roślinne) 30,83 g

TŁUSZCZE 44,4 g/11,1 g/32,7 g

WĘGLOWODANY OGÓŁEM 35,97 g/9.0 g /39,74 g

BŁONNIK POKARMOWY 12,5 g/3,13 g/12,5 g

CHOLESTEROL 98,75 mg/24,69 mg/ 0

Ca 782,6 mg/ Mg 121,6 mg/ Fe 7,63 mg/ Zn 5,74 mg/ Foliany 262,02 ug

Ca 479,53 mg/ Mg 150,64 mg/ Fe 17,35 mg/Zn 2,11 mg/ Foliany 280,27 ug


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *