Pozostajemy w strefie śródziemnomorskiej.

Tę sałatkę odkryłam kilka lat temu, dzięki programom Nigelli Lawson. Połączenie fety i arbuza jest genialne! Do tego czarne oliwki i obowiązkowo dużo świeżej mięty. 

Sos miodowo-musztardowy również jest zderzeniem smaków, ale doskonale tutaj pasuje.

Sałatka świetna jest jako 2 śniadanie lub dodatek do kolacji. Warto dołożyć sporo zieleniny typu rukola, roszponka, sałata. Arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, ale niski ładunek, a dodatek białka i tłuszczu w sałatce – obniża ładunek całego posiłku. Miodu jest niewiele:) 

W wersji wegańskiej można wykorzystać tofu à la feta z przepisu @jadłonomia oraz syrop klonowy.

Przepis na 1 porcję

SKŁADNIKI

  • 125 g arbuza – już bez skórki i pestek
  • 25 g fety/ tofu
  • 15 g czarnych oliwek (ok 5)
  • 5g czerwonej cebuli – kilka plasterków
  • 50 g roszponki
  • 1 łyżka świeżej posiekanej mięty

sos miodowo – musztardowy

  • 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy (najlepiej bez dodatku cukru)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

  1. Arbuz obrać ze skórki, wybrać pestki, podzielić na kawałki
  2. Fetę rozdrobnić, mięte i cebulę posiekać
  3. Roszponkę umyć i odsączyć w wody
  4. Składniki sosu wymieszać dokładnie
  5. Na talerzu rozłożyć roszponkę, arbuz, fetę, oliwki, posypać miętą i cebulką, całość polać sosem miodowo – musztardowym.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

ENERGIA 204 kcal/ wersja wegańska (z tofu i syropem klonowym) 209 kcal

BIAŁKO 6,54 g/ 7,15 g

TŁUSZCZE 11,36 g/ 11,61 g

WĘGLOWODANY OGÓŁEM  20,2 g/ 20,23 g

BŁONNIK 2.7 g/ 2,8 g

CHOLESTEROL 22,25 mg/ 0

Ca 196,67 mg/ Mg 31,71 mg/ Fe 1,96 mg/ Zn 0,84 mg/ Foliany 38,42 mg

Ca 258,67 mg/ Mg 48,71 mg/ Fe 2,26 mg/ Zn 0,99 mg/ Foliany 67, 92 mg


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *