Zupa krem z pieczonych papryk i pomidorów

Zupa pachnąca latem bogata w likopen. 

Pełna aromatu dojrzałych pomidorów i papryk. To nie jest zwykła pomidorówka! Upieczone warzywa sprawiają, że smak jest o wiele pełniejszy.

Razem z pomidorami i paprykami upieczcie koniecznie całą główkę czosnku. Po upieczeniu ma słodkawy smak i jest kremowy, można go łatwo wycisnąć z łupinek.

Zachowajcie koniecznie wszystkie soki spod upieczonych warzyw i dodajcie do miksowanej zupy. Dolewam również ocet balsamiczny, można też dokwasić sokiem z cytryny do smaku. I koniecznie dodać odrobiny płatków chili i pokruszoną fetę.

Zupa jest bardzo gęsta, można ją rozrzedzić do smaku dolewając bulionu lub gorącej wody. Z przepisu wychodzi ok 1 litr, a więc 4 porcje 

SKŁADNIKI

  • 4 papryki czerwone (ok 920 g)
  • 4 pomidory ja dałam mieszane, czerwone i żółte (ok 680 g)
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 40 g fety (ok 10 g na 1 porcję)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku albo innych ulubionych ziół
  • 1-2 łyżki octu balsamico (do smaku)
  • 2-3 szczypty soli
  • pieprz, papryka chili

WYKONANIE

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 st C
  2. Warzywa umyć, paprykę podzielić na 2 części, oddzielić gniazdo nasienne; pomidory pokroić w ćwiartki; główkę czosnku przekroić w poprzek 
  3. Wyłożyć warzywa na blaszkę obsypać przyprawami, skropić oliwą, dobrze wymieszać i piec ok 30 min
  4. Upieczone papryki i pomidory można obrać ze skórek – mnie się nigdy nie chce;) składniki i tak będą miksowane na krem. Czosnek wycisnąć z łupinek.
  5. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, doprawić octem balsamicznym i innymi przyprawami do smaku.
  6. Podawać z pokruszoną na wierzchu fetą

WARTOŚCI ODŻYWCZE

ENERGIA (całość) 626 kcal/(1 porcja) 157 kcal

BIAŁKO 28,3 g/7 g

TŁUSZCZE 23 g/5,8 g

WĘGLOWODANY OGÓLEM 105,2 g/26,3 g

BŁONNIK POKARMOWY 30,12 g/7,53 g

CHOLESTEROL 35,60 mg/8,9 mg

Ca 464,08 g/ Mg 186,54 mg/ Fe 13,85 mg/ Zn 5,65 mg/ Foliany 764,37 ug


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *