Faszerowane bataty w stylu meksykańskim

Najbardziej lubię posiłki, które mogę przygotować szybko, prosto i najlepiej w piekarniku:) Mogę w tym czasie zająć się innymi sprawami.

Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż ziemniaki (IG 54) i zalecane są przez Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) dla osób z cukrzycą, przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insulinę, będą więc też korzystne dla osób z insulinoopornością i odchudzających się.

Są bogate w karotenoidy, mają specyficzny, słodkawy smak. Dlatego idealnie pasuje do nich wyraziste i pikantne guacamole. Do tego limonka na uzupełnienie smaku.

W przepisach na guacamole – dodatkiem jest kolendra, ja należę jednak do tej części populacji, dla której kolendra ma mydlany smak, (podobno jest to uwarunkowane genetycznie) – dodałam więc natkę pietruszki.

Dodatek fasoli – u mnie przez lenistwo: konserwowa z puszki, ale można oczywiście ugotować samodzielnie – wzbogaci danie w białko.

Przepis na 2 porcje. / lub 1 duża dla głodomora:)

SKŁADNIKI

  • 1 spory batat 
  • 1 awokado
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 50 g czerwonej fasoli (konserwowa lub ugotowana wcześniej)
  • 1/4 papryczki chili
  • 1/2 limonki
  • garść posiekanej kolendy lub pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C
  2. Batata umyć, przekroić wzdłuż, nakłuć miąższ, posolić, posmarować oliwą, zapiec w piekarniku ok 30-45 min do miękkości (zależnie od wielkości batata)
  3. Przygotować guacamole: awokado przeciąć, miąższ przełożyć do naczynia, rozdrobnić widelcem, dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki, posiekane chili, odsączoną fasolę, doprawić, polać sokiem z limonki
  4. Upieczone bataty wyjąć z piekarnika, miąższ lekko rozdrobnić widelcem, na wierzch wykładać schłodzone guacamole.
  5. Smacznego:)

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • ENERGIA (całość) 538 kcal/ (1 porcja) 269 kcal
  • BIAŁKO 11,44 g/ 5,72 g
  • TŁUSZCZE 27,07 g/ 13,55 g
  • WĘGLOWODANY OGÓŁEM 71,81 g/ 35,9 g
  • BŁONNIK POKARMOWY 14,55 g/ 7,28 g

Ca 63,73 mg/ Mg 67,3 mg/ Fe 1,85 mg/ Zn 0,68 mg/ Foliany 101,25 ug


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *