Orientalna zupa z boczniakami

Lubię dania jednogarnkowe. Oszczędzają mój czas, są pożywne, zazwyczaj wymagają niewiele pracy.

Zupy w ogóle są wspaniałym posiłkiem. Dobrze skomponowane – zaspokajają większość zapotrzebowania organizmu. Można je spożywać także na kolację czy śniadanie, o czym często zapominamy. Ciepła zupa, ugotowana wieczorem – jest świetnym rozwiązaniem szczególnie w chłodne, jesienne czy zimowe poranki.

Dziś szybka zupa z nutką orientu, stąd „Orient Express” 

W przepisie nie wliczałam dodatkowych warzyw – bo każdy może dodać takie, jakie ma akurat w domu. Cukinię, groszek cukrowy, brokuły, marchew, brukselkę, kalarepkę, szpinak, kapustę, co tylko się chce.

Zupę podałam z gotowymi pierożkami wegańskimi, ale może być makaron każdego rodzaju, ryż, ciecierzyca, soczewica.

Przepis na samą bazę zupy z boczniakami. Użyłam gotowej pasty curry, jest do kupienia w większości sklepów, oraz pasty miso – ale nie jest ona konieczna. 

Przepis jest wegański, ale można zastąpić dolewaną wodę podczas gotowania bulionem i dodać mięso, czy krewetki.

2 spore porcje

SKŁADNIKI

  • 150 g boczniaków (mogą być pieczarki czy inne grzyby)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (ok 5 g)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty curry (ja dałam czerwoną)
  • 1 łyżka masła orzechowego bez cukru i dodatku oleju palmowego
  • 500 ml ciepłej wody/ lub bulionu do uzupełnienia 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości sodu)
  • zielona cebulka (szczypior) do posypania
  • 1/3 małej papryczki chili (ewentualnie)

WYKONANIE

  1. Rozgrzać olej sezamowy w garnku
  2. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć na złoto
  3. Boczniaki umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i porwać wzdłuż na paseczki i dorzucić do cebulki – poddusić 5 min na małym ogniu. Dorzucić starty imbir i czosnek.
  4. Dodać: sos sojowy, masło orzechowe, pastę curry, zamieszać dokładnie, chwilkę poddusić i dolać 500 ml ciepłej wody (lub bulionu) Całość gotować na małym ogniu 5-10 min.
  5. Dolać mleko kokosowe, wrzucić dodatkowe warzywa które wybraliśmy. Poddusić jeszcze 5 min.
  6. Dodać ugotowany makaron, ryz czy inne dodatki.
  7. Posypać posiekanym szczypiorem, papryczką chili
  8. Doprawić do smaku sokiem z limonki – 1/2 limonki na porcję

WARTOŚCI ODŻYWCZE

(bez dodatków typu warzywa, makaron, ryż)

  • ENERGIA (całość) 561 kcal/ (1 porcja) 280,5 kcal
  • BIAŁKO 9,96 g/ 4,98 g
  • TŁUSZCZE 44,70 g/ 22,35 g
  • WĘGLOWODANY OGÓŁEM 38,24 g/ 19,12 g
  • BŁONNIK POKARMOWY 10,92 g/ 5,46 g

Ca 101,65 mg/ Mg 88,20 mg/ Fe 3,38 mg/ Zn 1,12 mg/ Foliany 68,20 ug


2 Komentarze

KGW,, Ach Te Baby,, · 26 sierpnia 2019 o 14:33

Pokazów prezentacja Eko-piknik 29.08.2019 w Bobolicach.pozdrawiamy🤗😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *