Pieczona dynia z soczewicą, suszonymi pomidorami, szpinakiem i orzechami włoskimi

PRZEPISY Z DYNIĄ

PIECZONA DYNIA Z SOCZEWICĄ, SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

2 porcje

SKŁADNIKI:

  • 200 g pieczonej dyni 
  • 150 g gotowanej  zielonej soczewicy (lub konserwowej)
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 płatów suszonych pomidorów (ok 40g)
  • 30 g orzechów włoskich (garść)
  • 50 g świeżego szpinaku (2 garście)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku np kumin, kardamon, imbir, garammasala

WYKONANIE

  1. Przygotuj pieczoną dynię (ale można wykorzystać świeżą, tylko dłużej poddusić z cebulką)
  2. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawy i podsmaż chwilkę, można podlać wody ok 50 ml, żeby cebulka się nie przypalała.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę pieczoną dynię (lub surową)
  4. Pomidory suszone, odsącz z zalewy i pokrój w paski, dodaj do dyni
  5. Dorzuć odsączoną soczewicę, pokrojone orzechy włoskie, oraz  umyty, świeży szpinak.
  6. Podduś chwilę, aż liście szpinaku zmiękną
  7. Można dodać mleko kokosowe lub bulion (oczywiście zmieni się kcal)

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • ENERGIA (całość) 794 kcal/ 1 porcja 397 kcal (przepis ze świeżą dynią będzie miał mniej o ok 50 kcal na porcję)
  • BIAŁKO (roślinne) 31,38 g/ 15,7 g
  • TŁUSZCZE  41,31 g/ 20,6 g
  • WĘGLOWODANY OGÓŁEM 81,68 g/ 40,84 g
  • BŁONNIK POKARMOWY 13,3 g/ 1.3 g

Ca 153 mg/ Mg 95,14 mg/ Fe 4,97 mg/ Zn 2,17 mg/ Foliany 165,75 ug


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *