curry z pieczonej dyni, z ciecerzycą i jarmużem na mleku kokosowym

Rozgrzewający przepis na jesienne curry, sycące i aromatyczne.

Z ciecierzycą, pomidorami, jarmużem na mleku kokosowym.

No i tzw. ONE POT – czyli szybkie danie jednogarnkowe.

W przepisie wykorzystałam pieczoną dynię z tego PRZEPISU

Jeśli wykorzystasz świeżą dynię – bilans kcal będzie mniejszy o ok 70 kcal.

Przepis na 2 duże porcje obiadowe – jednodaniowe  lub 3 mniejsze

SKŁADNIKI 

  • 300 g pieczonej dyni, lub świeżej – obranej, bez pestek pokrojonej w kostkę 2/2 cm
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę, lub świeżych bez skórki ( ok 400g)
  • 1 cebula duża lub 2 mniejsze
  • 200 ml mleka kokosowego 
  • 200 g cieciorki konserwowej/lub ze słoika/lub ugotowanej samodzielnie
  • 50 g świeżego jarmużu (pokrojony bez zgrubiałych części)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki: kuminu, kardamonu, garammasali, imbiru
  • 1 łyżeczka sambal oelek – pasta paprykowa (opcjonalnie)

WYKONANIE

  1. Przygotować pieczoną dynię/lub świeżą – wymaga dłuższego duszenia
  2. Umyć, obrać pokroić cebulę w kostkę
  3. Rozgrzać oliwę w garnku i dodać pokrojoną cebulkę, podsmażyć na złoto
  4. Dodać pokrojoną dynię (jeśli dodajemy świeżą – podlać odrobinę wody i poddusić 5 min)
  5. Dodać resztę składników, doprawić i dusić na małym ogniu ok 15 min.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • ENERGIA (całość) 852 kcal
  • BIAŁKO (roślinne) 23,48 g
  • TŁUSZCZE 52,27 g
  • WĘGLOWODANY OGÓŁEM 82,78 g
  • BŁONNIK POKARMOWY 19,7 g

Ca 354,45 mg/ Mg 105,69 mg/ Fe 6,58 mg/ Zn 2,84 mg/ Foliany 326,59 ug


1 Komentarz

Pieczona dynia z soczewicą – Zdrowiej z dietetykiem · 10 września 2019 o 10:02

[…] CURRY  z pieczoną dynią, ciecierzycą i jarmużem […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *