Orientalna zupa dyniowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym

Orientalna zupa dyniowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym

WPIS O WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH DYNI 

INNE PRZEPISY Z DYNIĄ

W przepisie wykorzystuję pieczoną dynię hokkaido z tego przepisu.

Należy wtedy do makro doliczyć ok 50 kcal na 1 porcję. Ale gotuje się wtedy zupę błyskawicznie i jest bardziej esencjonalna smakowo.

Warto upiec dynię, podzielić na porcje 150 g/osobę i zamrozić. Wyciągamy sobie poporcjowaną dynię – kiedy nas najdzie ochota na potrawy z dyni:)

Wam przedstawiam przepis od podstaw z surową dynią hokkaido, inną dynię trzeba zwykle obrać ze skórki.

300 g to sam miąższ  już bez pestek. 150 g na osobę to przyjemna porcja:)

Gotową zupę serwuję z pestkami dyni i octem balsamico, dla przełamania słodkawego smaku. I uwierzcie – świeże figi w zupie – TO JEST TO!

Przepis na 2 spore porcje

SKŁADNIKI

  • 300 g dyni – (obranej ze skóry i bez pestek – hokkaido nie trzeba obierać ze skórki)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki drobnej czerwonej soczewicy (ok 40 g)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1/3 łyżeczki – przyprawy – kardamon, imbir, kumin, garammasala, sól, pieprz

WYKONANIE

  1. Dynię umyć, wydrążyc pestki, pokroić w kostkę (lub wykorzystać pieczoną dynię z mojego przepisu)
  2. Cebulę umyć, obrać pokroić w kosteczkę
  3. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulkę na złoto, dodać wszystkie przyprawy, dodać dynię – chwilę podsmażyć i dolać wodę – tak by była przykryta i mogła spokojnie się poddusić na miękko 5-10 min. Pieczoną dynię nie musimy juz dusić.
  4. Podduszoną na miękko dynię miksujemy w garnku, dolewamy znowu wody – ok 1/2 szklanki(można dodać bulion)  i dodajemy czerwoną, drobną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu ok 10-15  min, aż soczewica zmięknie. 
  5. Dolewamy mleko kokosowe, podgrzewamy chwilę.
  6. Konsystencję zupy sami ustalamy ilością dolewanej wody/bulionu

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • ENERGIA (całość) 410 kcal/ 1 porcja 205 kcal
  • BIAŁKO (roślinne) 15,23 g/ 7,6 g
  • TŁUSZCZE 17,31 g/ 8,7 g
  • WĘGLOWODANY OGÓŁEM 54,8 g/ 27,4 g
  • BŁONNIK POKARMOWY 13,6 g/ 6,6 g

Ca 245,85 mg/ Mg 84,22 g/ Fe 6,07 mg/ Zn 2,80 mg/ Foliany 116,49 ug


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *