domowy syrop miodowo-cebulowo-imbirowy z goździkami na jesienne infekcje

Syrop na miodzie – cebulowo, czosnkowo, imbirowy z goździkami

Sezon na infekcje w toku.

Zaskakujące zmiany temperatur w ciagu dnia, wysyp nowych wirusów. Ciągle ktoś ze znajomych skarży się na chorobę swoją lub dzieciaczków. 

Dlatego chciałam Wam dzisiaj przedstawić prosty przepis na wspaniały, naturalny syrop domowy, który będzie pomagał zwalczyć nam jesienne infekcje.

Głównym składnikiem  syropu jest miód naturalny, dodatkowo: cebula, cytryna, czosnek, imbir oraz goździki. 

Syrop jest gotowy po ok 2 dobach. Podajemy łyżkę 3 x dziennie w czasie infekcji. Lub profilaktycznie 1 dziennie.

Syrop przechowujemy w lodówce. Miód ma właściwości przeciwbakteryjne, więc składniki nie psują się prawidłowo przechowywane. 

  • Miód – poza wartością odżywczą ma właściwości przeciwbakteryjne: dzięki zawartości nadtlenku wodoru, oksydazy glukozy i lizozymu, białek mleczka pszczelego, niskie pH, wysokie ciśnienie osmotyczne, flawonoidy, kwasy organiczne, składniki olejków eterycznych, garbniki, mikro i makroelementy. Należy pamiętać o tym, żeby nie podgrzewać miodów powyżej temp 45st C – bo traci większość ze swoich własności zdrowotnych – stając się tylko substancją słodzącą.
  • Cebula, czosnek – za działanie przeciwinfekcyjne odpowiadają zawarte w nich substancje siarkowe o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. W czosnku to allicyna– (powstanie wymaga zmiażdżenia komórek czosnku) – wykazuje silne działanie przeciwdrobnoustrojowe nawet na niektóre szczepy oporne na antybiotyki, a także przeciwgrzybicze. Ajoen -wykazuje działanie przeciwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Cebula zawiera również bakteriobójcze fitoncydy – m.in. allicynę. Cebula wzmaga wydzielanie śluzu z górnych dróg oddechowych oraz ich oczyszczanie – zmniejszając objawy nieżytu górnych dróg oddechowych.
  • Imbir -ogromna dawka bioaktywnych związków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, bakteriobójczym m.in.:  borneol – olejek eteryczny o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym; cyneol – działanie: przeciwbólowe, wykrztuśne, antybakteryjne; kumen – działanie antybiotyczne; cymen – działanie przeciwirusowe; geraniol – działanie immunostymulujące; 
  • Goździki eugenol – właściwości znieczulające, przeciwbólowe, antyseptyczne, przeciwzapalne, immunostymulujący.
  • Cytryna – wit C, składniki bioaktywne – jak olejki lotne, limonen, cytral, kumaryny, bioflawonoidy.
syrop po 3 tyg – przechowywany w lodówce

SKŁADNIKI

  • Miód naturalny – u mnie ok 500 ml
  • 2 cytryny bio 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • imbir – kawałek wielkości kciuka – ok 20-25 g
  • goździki – 1 opakowanie przyprawy 10 g

WYKONANIE

  1. Cytryny umyć starannie i pokroić na cząsteczki. Ja używam do syropu tylko tych bio i niewoskowanych – dlatego wykorzystuję też skórkę. Inne bym obrała.
  2. Czosnek – najlepiej zmiażdżyć – uzyskamy wtedy najwięcej cennej allicyny. 
  3. Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę
  4. Imbir obrać i pokroić w drobne cząstki, lub zetrzeć
  5. Goździki można lekko rozdrobnić
  6. Słoik wyparzyć, wystudzić i przełożyć do niego wszystkie składniki
  7. Zalać miodem. 
  8. Odstawić na 1-2 doby. Miód stanie się bardziej płynny. Później przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *