ciasto czekoladowe z fasoli

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Przepisy na wegańskie ciasta typu brownie z fasoli obserwowałam już dawno na różnych blogach . Wreszcie przyszedł czas na zrobienie – musiałam pacjentce uwielbiającej słodycze – podsunąć „zdrowszy zamiennik” Kto jeszcze nie zna przepisu – pozna;-) 

Ciasto robi się błyskawicznie, miksujemy ze sobą – ja w malakserze kielichowym – składniki suche, do których później dodajemy wilgotne i starannie wszystko miksujemy ponownie na kremową masę. 

Zaraz po upieczeniu ciasto ma dość płynny środek – nie przerażać się, tylko upiec ciasto wieczorem, odstawić na noc, a rano wcinać do śniadania – będzie juz miało konsystencję  „rasowego”  czekoladowego brownie.

Można ewentualnie zamiast w foremce do keksówek – upiec ciasto jako muffinki. Skracamy wtedy czas pieczenia do ok 30 min.

Ciasto absolutnie nie ma posmaku fasoli. Ważnym punktem działania jest staranne wypłukanie fasoli na sicie z zalewy i równie staranne zmiksowanie składników.

I teraz najważniejsze pytanie  – „po co z fasoli?”

  • Bo tak jest dla nas zdrowiej!
  • Fasola ma mnóstwo białka roślinnego,
  • rozpuszczalnego błonnika karmiącego nasze bakterie jelitowe,
  • obniżającego poziom cholesterolu oraz
  • stężenie glukozy we krwi.
  • Nasz „słodki grzeszek” – będzie niósł przy okazji wiele korzyści dla zdrowia i mniejsze poczucie winy;)

Ciasto jest pyszne z dodatkiem świeżych czy mrożonych, kwaskowatych owoców jagodowych. Ja w ciasto wcisnęłam mrożone jeżyny. Niestety w cieście porobiły się w tym miejscu dziurki – wepchnęłam więc w już wystudzone ciasto – kolejną porcję owoców:)))

Forma to mała keksówka.

Ciasto podzieliłam na 10 porcji/muffinek – 1 porcja ok 106 kcal

ciasto fasolowe, wegańskie, czekoladowe przed upieczeniem

SKŁADNIKI

  • puszka fasoli czerwonej (po odsączeniu 220 g)
  • 1 dojrzały banan (a nawet przejrzały;))
  • 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao 
  • 3 łyżki cukru brązowego (cukier to cukier – po prostu ma karmelowy posmak)
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (można zamiast tego porządną łychę masła orzechowego)
  • 1 łyżka octu balsamicznego/jabłkowego (dla „uruchomienia” sody)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE

1. Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Przygotować formę keksową, wyłożoną papierem, lub 10 foremek do muffinek z papilotkami papierowymi.
2. W malakserze zmiksować płatki owsiane z kakao, cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, sodą, solą
3. Fasolę (1 puszka) odsączyć na sicie i bardzo starannie wypłukać pod strumieniem wody.
4. Banan (dojrzały) obrać ze skórki.
5. Do zmiksowanych suchych produktów – przełożyć fasolę, banan, olej rzepakowy, ocet – i ponownie zmiksować wszystko na gładką masę.
6. Gęste ciasto przełożyć do formy/foremek na muffinki.
7. Piec ok 45 min – muffinki ok 35 min
8. Ciasto po upieczeniu ma miękki dość płynny środek – dopiero na drugi dzień ma właściwą strukturę.
9. Podawać z gęstym jogurtem naturalnym i kwaskowatymi owocami jagodowymi.

WARTOŚCI ODŻYWCZE 

  • ENERGIA (całość) 1062 kcal/ 1 porcja 106 kcal
  • BIAŁKO (roślinne) 26,65 g/ 2,7 g
  • TŁUSZCZE 38,19 g/3,8 g
  • WĘGLOWODANY OGÓŁEM 48,58 g/4,9 g
  • BŁONNIK POKARMOWY 17,33 g/1,7 g
  • (Ca 39,68 mg/ Mg 106,76 mg/ Fe 2,58/Zn 1,79 mg/Foliany 72,80 ug)* *składniki mineralne są zaniżone – póki co nie znalazłam takich informacji na temat fasoli konserwowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *