Kiszonki – zakwas z buraków

KISZONKI – FERMENTACJA WARZYW Kiszonki warzywne są znaną od lat formą utrwalania warzyw, bazującą na fermentacji.  FERMENTACJA  stanowi naturalne zjawisko, którego człowiek nauczył się wykorzystywać da własnych celów. To rozkład enzymatyczny bogatszych w energię substancji organicznych do uboższych związków prostych, Więcej…

ZUPA ORIENT EXPRESS

Lubię dania jednogarnkowe. Oszczędzają mój czas, są pożywne, zazwyczaj wymagają niewiele pracy. Zupy w ogóle są wspaniałym posiłkiem. Dobrze skomponowane – zaspokajają większość zapotrzebowania organizmu. Można je spożywać także na kolację czy śniadanie, o czym często zapominamy. Ciepła zupa, ugotowana Więcej…

Zielona Szakszuka

WHO Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie min 400 g warzyw i owoców dziennie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ostatnie badania mówią także o tym, że osoby przestrzegające diety głównie roślinnej są mniej zagrożone chorobami typu cukrzyca typu 2, miażdżyca, udary i Więcej…

SULFORAFAN czyli , co siedzi w brokule?

Badania WHO wskazują, że spożywanie 400 g dziennie warzyw/owoców przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia szeregu przewlekłych chorób.  Od kilkudziesięciu lat obserwowany jest wzrost zachorowalności na nowotwory. Coraz więcej wyników badań dowodzi, że skuteczną obroną przed tym zjawiskiem może być chemoprewencja Więcej…