Kiszonki – zakwas z buraków

KISZONKI – FERMENTACJA WARZYW Kiszonki warzywne są znaną od lat formą utrwalania warzyw, bazującą na fermentacji.  FERMENTACJA  stanowi naturalne zjawisko, którego człowiek nauczył się wykorzystywać da własnych celów. To rozkład enzymatyczny bogatszych w energię substancji organicznych do uboższych związków prostych, Więcej…

ZUPA ORIENT EXPRESS

Lubię dania jednogarnkowe. Oszczędzają mój czas, są pożywne, zazwyczaj wymagają niewiele pracy. Zupy w ogóle są wspaniałym posiłkiem. Dobrze skomponowane – zaspokajają większość zapotrzebowania organizmu. Można je spożywać także na kolację czy śniadanie, o czym często zapominamy. Ciepła zupa, ugotowana Więcej…

Zielona Szakszuka

WHO Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie min 400 g warzyw i owoców dziennie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ostatnie badania mówią także o tym, że osoby przestrzegające diety głównie roślinnej są mniej zagrożone chorobami typu cukrzyca typu 2, miażdżyca, udary i Więcej…